Furtuna solară, care s-a produs pe 23 iulie 2012, cea mai puternică din ultimii 150 de ani, a „ratat” cu puțin planeta noastră, potrivit unui comunicat al Agenției spațiale americane, publicat pe site-ul acesteia, miercuri.
„Dacă erupția solară ar fi avut loc cu o săptămână mai devreme, Terra s-ar fi aflat în primul rând în fața furtunii”, a precizat Daniel Baker, profesor la Universitatea Colorado.
Satelitul STEREO-A, care supraveghează furtunile solare, a observat într-o manieră foarte exactă desfășurarea fenomenului, permițând cercetătorilor să afirme că furtuna din 2012 nu a avut egal în ultimii 150, iar ultima furtună solară de o intensitate similară a avut loc în 1859.
Academia Națională de Științe a estimat că impactul unei furtuni de amploarea celei din 1859, dacă ar lovi Terra, ar costa economia mondială 2.000 de miliarde de dolari și ar cauza pagube de o amploare deosebită.
Furtunile solare pot foarte ușor să perturbe rețelele electrice terestre și să întrerupă telecomunicațiile, internetul, transporturile aeriene și orice alt sistem care se bazează pe electricitate.
Furtunile solare se nasc la suprafața Soarelui. Aceste explozii sau ejecții de masă coronală (EMC) proiectează plasmă ionizată în spațiu cu viteze foarte mari.
Vânturile solare încărcate cu puternicele radiații ce rezultă din aceste ejecții de masă coronală provoacă furtuni geomagnetice care interacționează cu câmpul magnetic terestru.
Există un risc de 12% ca o furtună solară puternică să lovească Terra în următorii 10 ani, potrivit fizicianului Pete Riley, care a publicat un articol pe această temă în revista Space Weather la începutul anului.